Kitaplar • 22 Ocak 2018
Yazar: Nevin Alkan

3 AYLIK BEBEĞİME İLK HANGİ KİTABI NASIL OKUDUM?

Venüs tam 3 aylık olduğunda ona ilk kitabını okudum. İlk kitabımız Beta Kids Yayınları'nın Pörtlek Gözlü Fil kitabı oldu. Sevimli fil Nelly'nin banyo yapmadığı gündeki kötü kokusu nedeni ile arkadaşlarıyla yaşadığı sorunlar ve buna annesi ile birlikte buldukları çözümü  eğlenceli bir dille anlatan kitabı Venüs 6.ayında hala ilgiyle okuyor/dinliyor.

Bundan öncesinde hep siyah-beyaz kartlara bakan, renkleri ise doğada ve yaşam alanlarımızda gören kızım bu rengârenk sayfaları görünce ilgiyle baktı. Henüz elini uzatma, nesnelere dokunma güdüsü oluşmamıştı ancak ilgiyle takip eden bir bebekti. Bundan istifade her gün okudum.

İlk okuma deneyimimizi çevremde benim gibi yeni anne olan arkadaşlarımın en çok merak edip sordukları sorular çerçevesinde yazmayı tercih ettim. Her ne kadar okumak son derece doğal ve kolay bir süreç olsa da yeni anne ve baba için en iyi bildiği şeyler bile birer soru işaretine dönüşebiliyor.

Ne zaman okudum?

Aslında bebeklere/çocuklara uyku rutini oluşturmak ve uykuya geçişi kolaylaştırmak için akşam banyo yapıp beslenip yatağa girdikten sonra okumak gerektiğini okumuştum ama 3 aylık bir bebeği kitapla tanıştırmak için uyku saatini seçmekten emin olamadım. Sabah 2. uykusundan 10:00 gibi uyanırdı. Uyandığında yatakta sarılıp koklaşıp biraz sohbet edip hafif spor yapıp rahatladıktan sonra kitabı okumayı denedim. Amacım en aktif olduğu anlardan faydalanmaya çalışmaktı. İşe yaradı. Sizin bebeğiniz öğle uykusundan sonra ya da başka bir zaman  daha aktifse o zaman dilimini tercih edebilirsiniz.

Nasıl okudum?

  • Her karakterde olabildiğince farklı tonlarda sesler çıkararak
  • Bol bol jest mimik yaparak
  • Duygulara göre yükselen, alçalan sesler kullanarak
  • Onun ismini de hikayeye dahil ederek ve ona dokunarak ilgisini korumaya ve ilerleyen günlerdeki okuma anlarımız için heyecanla bekleyeceği katılım sebepleri oluşturmaya çalıştım
  • Her sayfada 1 veya 2 cümle var. Bunları okuduktan sonra yaklaşık olarak 2-3dk bekleyip incelemesine olanak tanıdıktan sonra diğer sayfaya geçtim. (Siz sıkılabilirsiniz ama minicik bebeğiniz için biraz sabra değiyor.)

Oturamayan bir bebeğe hangi pozisyonda kitap okudum?

En çok vakti sırt üstü geçirdiği için ben de yanına uzandım kitabı yüzümüze doğru yaklaştırdım. Bu şekilde boynum, kollarım kırıla kırıla okudum.

Kitap kısacık olduğu için neyse ki kolaylıkla ezberleniyor. İster istemez ezberledikten sonra kimi zaman o yatarken ben yüzüm ona dönük oturdum ve kitabı görmeden sayfaları çevire çevire okudum.

Okumaya ne kadar süre ayırdım?

Sabah bahsettiğim saat diliminde en fazla 10-15 dk kadar. Bir süre sonra; aynı kitabı, akşamları uykuya dalmadan önce de loş ışıkta, düşük sesle çok fazla tonlama ve beden dili kullanmadan 10 dk kadar okumaya başladım. Daha da sonra gece uykudan önce kitabı hiç kullanmadan masal anlatır gibi anlatmaya başladım. Daha ilk cümleyi duyduğunda yüzüne yerleşen o gülümseme, hikayeyi tanıdığını ve sevdiğini belirten o ifade her şeye bedeldi 🙂

Nasıl oldu da tek kitapla 3 aydır ilgileniyor?

  • 1 ay boyunca (3.ayında) yalnızca Nelly'yi okudum ancak 4. ayında yeni bir kitap daha ekledim.
  • Sabahları yeni kitabı okuyup gün içinde yüzüstü zaman geçirme diliminde (boynunu iyice tutabildiği dönemlerde) Nelly'yi önüne koydum birlikte okuduk.
  • İki kitabı aynı zaman diliminde ardı ardına hiç okumadım. (aşırı uyararak dikkatini dağıtmaktan çekindim)
  • İlerleyen zamanlarda (4. ay içerisinde ilerlerken) dokunma güdüsü geliştikçe kitaba elini uzatmaya başladı. 5. ayda hafif oturma çalışmalarımız ilerleyince kucağıma oturtarak okudum ve aynı dönemde tutma güdüsü çok güçlendiği için kendisi de kitabı minicik bir insancık gibi tutarak hatta sayfaları çevirmemi imkânsızlaştırarak yeni bir okuma dönemine girdik.

Kitap ilgi çekici renkleri ve her sayfadaki  hareketli pörtlek gözler sayesinde çok eğlenceli, hayvan figürleri içeriyor olması nedeniyle ve temizliğe yaptığı vurgu ile de öğretici. Sayfa sayısının azlığı, kitabın boyutunun ne çok küçük ne çok büyük oluşu (13-16 cm) ve sayfalarının kalın ve sert olması nedeni ile küçük bebeklerde kullanıma çok uygun. (yırtıp yutma riski yok) Emeklemeye başlayıp daha da bilinçlendiği dönemlerde de ilgilerini çekebileceğini düşündüğüm bu kitapla 2 yaşlarına kadar bebeklerimizi eğlendirebiliriz.

Nelly ve annesi su birikintisine CUMBURLOPP diye atladılar ŞAP ŞUPPP, ŞAPP ŞUPP, ŞAPPIDI ŞUPPUDUU ŞANPPIDI ŞUPPUDUUUUU Nelly tertemiz olana kadaaar ovalana ovalana, OVALANA OVALANA OVALANA OVALANA AYNI VENÜS GİBİ yıkandılar. Ovalana ovalana kısmında Venüs’ün eli/kolu/bacağı elime ne geçerse ovalıyorum ve şimdi banyo yaparken de kitap yanımızda olmadığı halde tam tersini söylediğimde yani -Venüs ovalalana ovalana AYNI FİL NELLY gibi yıkanıyor- dediğim anda koskocaman bir gülümseme yerleşiyor yüzüne)

Tüm anne ve babalara bebekleri ile keyifli okuma ve hikaye saatleri diliyorum 🙂

Serinin diğer kitapları: Pörtlek Gözlü Balık/İnek/Timsah

3 AYLIK BEBEĞİME İLK HANGİ KİTABI NASIL OKUDUM?” ile ilgili 11 yorum

  1. Kitaplar çok ilgi çekici duruyor. Okuma şeklinin de ne kadar önemli olduğunu düşünürsek çocuğuna,yiğenine kitap okumak isteyenler için çok aydınlatıcı bir yazı olmuş.

  2. venusle yaptigin deneyimlerini paylasmam icin sabirsizlikla bekliyoruz cok guzel ve yararli bir yazi olmus gercekten 😘

  3. Annelerin bilinçlenmesi için faydalı bir yazı olmuş. Oturmayan bebekler ile karınüstü pozisyonda da okunabilir. Böylece boyun kasları da çalışan bebekler, karın üstü pozisyonda biraz daha vakit geçirmiş olurlar. Elinize sağlık 💖

    1. Selin Hanım çok güzel bir noktaya değindiniz. Bebekleri karınüstü olabildiğince tutmaya çalışırken kitap okumak çok mantıklı. Biz anneler için çok faydalı bir öneri. Teşekkürler.

  4. Emel’e kitap okumayı çok seviyorum. İlgisini çekmesi için farklı ses kullanımı çok önemli bence de. O yüzden masal anlatımı da çok önemli. dümdüz okuduğunuz zaman ilgi çekmez diye düşünüyorum. Kitap okumak aslında bir hayali gerçekleştirmek gibi. Küçük çocuklar ilk etapta görselliğe dikkat ediyorlar. ama zaman geçtikçe o görsellik hayal gücünün arkasında kalıyor. Hayal etmeye başlamaları için de okuyanın operasyonu ele geçirmesi lazım. (bu arada bu bahsettiklerim çok zor şeyler dğeil) hepsini zaten yukarıda yazmışsınız. Süpersiniz. Elinize sağlık… Umarım okumaya hep hevesli olurlar ve bize öğrendikleri şeyleri ileride anlatırlar…

    1. Ne kadar güzel açıklamışsınız. Bana tercüman oldunuz. Babalarımızın miniklerimizle bolbol vakit geçirmesi bizleri çok memnun ediyor. Ayrıca teşekkür ederiz 🙂

  5. Çok guzel bir yazi.bebegiyle birşeyler yapmak isteyip ne yapacağını bilemeyen veya daha küçük olduğunu düşünüp ertelenen anneler için çok yol gösterici.

    1. Bu yorum beni ayrıca memnun etti. Çünkü tam olarak ulaşmak istediğim de bu idi. Benim gibi ilk aşamada ne yapacağını bilemeyip bocalamış yeni anne-babalar yalnız hissetmesin ve hemen harekete geçsinler :)))

  6. Şuan için bebeklerimiz daha ilgili ve bilgili bebekler olarak doğuyorlar:)ben de çok çok küçüklüğün den bu yana minik minik hareketli kitablarımız var hareketli kitab serisi eşyaları gösteren onlar da bulunan şekilleri gösterip hareket ettiriyorum nevin hanımın dediği gibi günlük on dakka yı geçmiyor ama zihinlerin de yer edinmiş hem ilgi ve dikkatlerini geliştiriyor hem hayal dünyalarına katkı sağlıyor çok güzel bi bilgi olmuş nevin hanim teşekkür ederiz 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.