Kültür & Sanat • 18 Nisan 2020
Yazar: Adana'da Çocuk Olmak

ÇOCUKLARLA ADANA MÜZESİ ‘Nİ KEŞFEDELİM

Adana çok güzel ve modern bir müzeye 2017 Mayıs ayında kavuştu. Yapımı açılışından üç yıl önce başlayan Adana Müze Kompleksi, 1907 yılında kurulan ‘Milli Mensucat Fabrikası’nın yerine inşa edildi ve açılmayan bölümlerin yapımı hala devam ediyor.

17 Nisan 2020’de Adana Müzesi https://sanalmuze.gov.tr/ adresinde Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden eklenen 16 sanal müze arasında yerini aldı. Programda yer alan oklarla müzenin her bölümünü 360 derece görmeniz ve gezmeniz mümkün. Bilgisayardan giriş yaptığınızda, telefona göre gezmeniz daha rahat olmaktadır. Oklarla gezmeyi tam olarak öğrenmek için biraz kurcalamanızı, pratik yapmanızı, sonrasında çocuklarınızı da bu keyfe dahil etmenizi tavsiye ederiz.

Bakalım sanal müzede bizim bulmakta zorlandığımız Roma bölümünde savaş alanında atıyla yer alan asker canlandırmasını siz ne kadar sürede bulabileceksiniz?

68.530 metre kare hizmet alanıyla Türkiye’nin ve Orta Doğu’nun en büyük müze kompleksi olmaya aday gösterilen Adana Müze Kompleksi’nde önce sadece Arkeoloji Müzesi bölümü açıldı, Ağustos 2018’de ise Mozaik Müzesi bölümü açıldı. Önümüzdeki yıllarda Kent-Etnografya, Sanayi, Milli Mensucat ve Tarım Müzesi bölümleri de açılması planlanıyor.

Orta alanında çok güzel ve büyük bir bahçeye ve bu bahçeye bakan bir kafeye sahip müzede, aynı zamanda çocuklar için atölyelerin yapıldığı bir eğitim alanı ve hediyelik eşya satılan bir mağaza mevcuttur.

Çukurova’nın köklü tarihinin anlatıldığı, çocuklarınızla birlikte mutlaka gezmeniz gereken, hatta bir kere gezmenin yetmeyeceği Adana Müzesinde isterseniz gelin kısa bir tur atalım.

Müzenin hemen girişinde “Anılarla Adana” isimli Adana’dan eski fotoğraflarının yer aldığı bir kolaj sizi bekliyor. Çocuklarınızla inceleyebileceğiniz, fotoğraflar üzerine konuşabileceğiniz, Atatürk’ü taş köprüyle anabileceğiniz güzel bir köşe olmuş.

Girişte bir müze planı asılı, bu plandan gezeceğiniz yerlere bir göz atabilirsiniz. Arkeoloji Müzesi 8 bölümden, Mozaik Müzesi 2 bölümden oluşmaktadır.

A1 – Peleolitik Çağ, Neolitik Çağ, Kalkolitik Çağ, Tunç Çağı, A2 – Demir Çağı, A3 – Arkaik Dönem, Klasik Dönem, Helenistik Dönem, A4/5/6 – Roma Dönemi, A7 – Doğu Roma Dönemi, İslami Dönem, A0 – Lahitler ve Mezar Taşları B1- Kazılar ve Sikke Salonu B2- Mozaik 1.Salon B3- Mozaik 2.Salon

Bu çağların kısa bir özeti, yine hemen girişte “Uygarlıklar Sahnesinde Çukurova” adıyla fotoğraflar ve yıllarla birlikte kronolojik olarak verilmiş.

Biraz ilerlediğinizde sizi Güneş Sistemini anlatan bir sinevizyon gösterisi ve kıtaların oluşumunu anlatan kocaman bir dünya karşılıyor. Çocuklar için müzenin görsel olarak ve bilgi açısından en etkileyici alanlarından biri. Ancak ziyaretlerin çok az olduğu yaz aylarında bu bölümü pek açmadıklarını, okulların açılmasıyla kullanıldığını ilettiler. Biz şanslıydık ve açık bir anına denk gelerek izleyebildik.

A1 Bölümünde milattan önce kullanılan avlanma aletleri, silahlar, tarım için kullanılan aletler, mutfak aletleri, çömlekler, çivi yazılı tabletler gibi yaşamın içinde kullanılan pek çok araç gereç sergilenmektedir. Ayrıca yaşam alanlarının canlandırıldığı küçük maketler ilgi çekicidir. Burada o dönemin evlerini, insanların kıyafetlerini, aletleri, işleri vs görmek mümkündür. Çocuklar bu canlandırma maketleri çok seveceklerdir.

Yine bu bölümde büyüklüğü ve tek başına sergilenmesiyle ilginizi ”Arabalı Tanrı Tarhunda” çekecektir. Bu heykel Adana’da Yüreğir ilçesinde, Çine köyü sınırları içinde, tarlada sürüm yapılırken bulunmuştur. İki boğanın çektiği savaş arabası ve araba üzerinde tanrı heykelinden oluşan bir kompozisyondur.

A2 ve A3. Bölümlerde yine ilerleyen dönemlerde Çukurova’da kullanılan aletler sergilenmektedir. Demir Çağı’nda Klikya Bölgesi dönemi yine maketle çok güzel canlandırılmıştır. Helenistik dönemde ise soyluluk alameti olan takılar ön plana çıkmaktadır. Yüzük, bilezik, küpe, kolye bunlardan bazılarıdır.

Üç alanı kaplayan Roma dönemine geldiğimizde bizi önce kadın ve erkek büstleri karşılamaktadır. Yine bu bölümde o döneme ait ölü gömme gelenekleri ve lahitler sergilenmektedir. Bu dönemde cam işleri daha çok gelişmiş ve vazo, şişe olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Roma’da yaşayan insanların canlandırıldığı balmumu heykellerini ise gerçek sanabilirsiniz. Yine Roma’da savaş alanında atıyla bir asker çok başarılı canlandırılmıştır. Osmanlı döneminden de yine üç balmumu heykel ilgi çekicidir.

Mozaik Müzesi'nde ise Misis, Anavarza, Yumurtalık’tan çıkarılan mozaikler sergilenmektedir. M.S. 5 y.y. ‘a ait Misis’ten çıkarılan Nuh'un gemisi mozaiği, M.S. 2 y.y. ‘a ait Yumurtalık Aigeai Antik Kentinden çıkarılan Artemis'e Sunu Mozaiği gibi birçok eser bulunmaktadır.

Ortadaki geniş yeşil bahçe ve kafe bölümü sonbahar ve ilkbaharda çocuklar ve sizin keyifli vakit geçirmesini sağlayacaktır.

Müze ve ziyaretçi arasındaki etkileşimi arttırmayı amaçlayan müze kompleksinde, okulların açılmasıyla aktif hale gelen, randevu alan okulların kullanabildiği çocuk atölyesi bölümü bulunuyor. Çocuk eğitim alanının bahçesinde bir adet kazı alanı bulunmaktadır.

Adres: Ahmet Cevdet Yağ Bulvarı. Döşeme Mahallesi. No:7 Seyhan/Adana (Acıbadem Hastanesi yanı)
Tel: 0322 454 38 57

Pazartesi günü hariç her gün Saat 09:00-16:30 arası açıktır. (Yaz saati uygulaması 18:30 olmaktadır)

Ücret: 75 TL (18 yaş altı çocuklar ve 65 yaş üstü kişiler ücretsiz) (2023 yılı ücretleridir)

Müze kart ile giriş yapılabilir, girişten yada online müze kart alınabilir. (2023 Müze Kart ücreti 60 TL)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.