Ebeveyn • 29 Nisan 2020
Yazar: Ayşenur Özdemir - Çocuk Gelişim Uzmanı Pedagog

ÇOCUKLARDA RUTİNLERİ UYGULAMANIN 4 YOLU

Rutinler çocuklar için çok önemlidir. Bir sonraki aşamada onları neyin beklediğini bilmek güven verir. Corona sebebiyle evde kaldığımız bu zorlu süreçte çocuklarımızın hatta biz yetişkinlerin dahi rutinlerinin bozulduğu ortada. Babasıyla hafta sonları parka giden, sabahları kahvaltıdan sonra sitenin bahçesine inen, haftada iki gün annesiyle markete giden, her gün okuldan dönen çocuklarımız artık evde.. Bu dönemde yeni rutinlerinizi oluşturmak, günü planlamak, çocuğunuza ve kendinize özel alanlar açmak için günlük rutin kartlarını kullanabilirsiniz. Ancak bu rutinleri uygularken dikkat etmeniz gereken bazı noktaları unutmamak gerek;

1. Rutinleri birlikte oluşturun

Bir aile toplantısı yapmanın tam sırası! Biraraya gelin ve ev içinde yapılacak rutinleri konuşun. Çocuğunuzun da fikrini almayı unutmayın. İki buçuk –üç yaşında dahi olsa çocuklarınızdan gelecek fikirlere siz bile şaşıracaksınız 🙂

2. Yapabileceğiniz kadar aktivite oluşturun.

Gün içinde yapabileceğiniz kadar etkinlik ve oyun ekleyin. Yapabileceğinizden fazlasını eklemeyerek bu etkinlik/oyunları gerçekleştirememek güveni zedeleyebilir. Ayrıca rutin çizelgesine çocuğunuzun alışmasına ket vurabilir.

3. Rutinlerinizde serbest zamanı mutlaka ekleyin.

Serbest zamanları temsil edecek bir sembol bulabilirsiniz. Örneğin bir çiçek resmi serbest zamanda olduğunuzu gösterebilir. Serbest zamanın ne olduğunu da çocuğunuza yaşına uygun bir şekilde anlatabilirsiniz. Örneğin; ikimizin de bir etkinlik seçip tek başına yapma zamanı gibi açıklayabilirsiniz. Daha anlaşılır olması için ‘ben tek başıma kitap okuyacağım? Peki ya sen ?’ gibi yönlendirmelerde bulunabilirsiniz.

4. Sabırlı ve kararlı olun.

Özellikle başlangıçta sık sık rutinlerinizin dışına çıkmak çocuğunuzun beklentisini değiştirebilir. Sizlerin yanına gelip özellikle ‘serbest zamanlarda’ talepte bulunabilirler. Bu durumda ‘şu an serbest zaman, bu isteğini oyun zamanında yapabiliriz’ şeklinde çocuğunuzu yönlendirebilirsiniz.

Rutinlerde, serbest zaman gibi özellikle okul yaşantısı olan çocuklarınızın aşina olduğunu unutmayın. Onlar okullarında yemekten sonra uyumaya ya da boyama saati yapmaya alışıklar. Özellikle de okullarında da ‘serbest zaman’ larında kendi başlarına oyun kurma, vakit geçirme düzeni hakkında da fikir sahibi. Bu sebeple çocuğunuzun her anını doldurmaya çalışmayın, bu süreçte kendinizi de ihmal etmemeye özen gösterin.


Örnek olması adına rutinleri görsel olarak hazırladığımız aşağıdaki videomuzu da izlemenizi tavsiye ediyoruz. Videomuzda hazırladığımız rutin kartlarını, yemekler ve uyku gibi yeri değiştirilemeyen aktiviteler dışında her sabah o günü planlamak için yeniden şekillendirebilirsiniz. Çocuğunuzla birlikte günü planlamak onun da hoşuna gidecek ve bu rutini uygularken daha çok işbirlikçi olacaktır. Videomuzda size farklı ve pratik bir yöntem olan kutu yöntemini de öneriyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.