Ebeveyn • 02 Şubat 2023
Yazar: Elzem Güçlü Arslan - Psikolojik Danışman

OKUL ÖNCESİ KURUM SEÇİMİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Yeni başlangıçlar çoğu zaman heyecan vericidir. Anaokuluna başlama sürecinde bu heyecanı genellikle ebeveynler de çocukları ile birlikte yaşar. Bu heyecana kimi zaman mutluluk, kimi zaman endişe eşlik edebilir.
“Okulunu, öğretmenini sevecek mi?”, “Arkadaşları ile anlaşabilecek mi?”, “Peki, ben tüm gün onsuz olmaya alışabilecek miyim?”
soruları akıllarda dönüp durabilir. Çocukların merak ettiği sorular ise daha farklıdır: “Burada güvende miyim?”, “Olduğum gibi kabul edilecek, sevilecek miyim?”, “Bu davranışımın sonucunda beni ne bekliyor?”, “Evime dönecek miyim?”

Bu soru işaretleri, ebeveynler için de çocuklar için de bilinmezler ortadan kalkıncaya dek devam eder. Bilinmezlerin ortadan kalkması söz konusu bu durum için deneyimler ile mümkündür.
Tercihimiz ve dileğimiz ise çocuğumuz ve bizim için bu deneyimlerin olumlu, keyifli deneyimler olmasıdır.

Okul öncesi eğitimine başlayacak olan çocuklar için okul seçiminde nelere dikkat edilmelidir?

Çocukların okul kavramı ile ilk defa tanışacağı bir okul öncesi kurumunu seçmek özen gerektiren bir süreçtir. Bu süreç, içinde ebeveynlerin kendilerine ve kuruma yöneltmesi gereken birçok soru barındırır. Bu aşamada, ebeveyn olarak bir okuldan neler beklediğiniz yönünde farkındalık kazanmanız önemli bir adım olacaktır.

Kurumun eğitime bakış açısı ve değerleri ile ailenizinkinin ne derece örtüştüğü, okulun çatışmaları nasıl çözümlediği, ebeveynler ile hangi kanallar aracılığı ile iletişim kurduğu, öğretmenlerin gelişimi için neler yaptığı hakkında bilgi sahibi olmanız sağlıklı ve keyifli geçecek bir sürece başlayabilmek açısından yardımcı olacak ipuçları olabilir.

Aklımızda bulunabilecek birkaç soru:

  • Ebeveynden ayrılma, okula alışma süreci nasıl yürütülüyor?
  • Çocukların sosyal duygusal gelişimi için ne tür çalışmalar yapılıyor?
  • Okulun ağlama karşısında tutumu ne?
  • Çatışmalar nasıl çözülüyor?
  • Okul hangi kanallar aracılığı ile ne sıklıkla ebeveynlerle iletişim kuruyor?
  • Öğretmenlerin gelişimi için neler yapılıyor?
  • Ödül-ceza sistemi hakkında ne düşünülüyor?

Çocukların okula hazırlık sürecinde doğru kurumu seçmek kadar ebeveyn olarak sizin de doğru tutumu sergilemeniz çok önemlidir. Bu önemli noktalardan biri, kurumları tanıma aşamasında her bir okulu çocuk ile birlikte gezmemektir. Özellikle okulöncesi dönemdeki küçük çocuklar için kısa bir süre içinde birçok okul görmek karmaşık bir sürece dönüşebilir. Aynı şekilde, çocuklardan gezdikleri okullar arasında bir tercih yapmasını istemek de işlevsel olmadığı gibi çocuğun gelişiminin üzerinde bir beklentidir.
Bu durumun iki nedeni vardır: Birincisi, okul öncesi çocuklar bir okuldan neler beklemeleri gerektiği yönünde bir bilgiye ve bakış açısına sahip değillerdir. Seçimi okulun hangi özelliklerine göre yapmaları gerektiğini bilmezler dolayısıyla verdikleri kararlar yüzeysel kalabilir. Bu tercihin sorumluluğunu onlara yüklememek gerekir.

İkinci nedeni ise, çocuğunuzun verdiği kararın sizin için kabul edilebilir olmama riski vardır. Yani eğer çocuğunuzun seçtiği okul sizin seçeneklerinizin içine bile girememişse o zaman çocuğa fikrini sormak işlevini ve samimiyetini yitirecektir.

Atılması gereken en güvenli adım, ebeveynlerin tüm bu sorular ışığında çocuklarına en uygun olduğunu düşündükleri okul seçimini yaptıktan sonra çocuğu okul ile tanıştırmaları olacaktır.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.