Kitaplar • 23 Kasım 2017
Yazar: Deniz Işık

UYKUYA DALMAKTA ZORLANAN MİNİKLER İÇİN KİTAP ÖNERİLERİ

Merhaba Adana’da Çocuk Olmak takipçileri,
Bu yazımda, çocuklarımız doğar doğmaz karşılaştığımız önemli konulardan biri olan uyku ile ilgili bazı kitap önerilerim olacak. Uyku; yeme, içme, tuvalet alışkanlığı, yürüme vb. gibi pek çok dinamikten belki de biz anne babalar için en önemli olanı. Eğer benim gibi çocuk sahibi olana kadar günde en az sekiz saat uyumuşsanız, uykusuzluk nedir ömrünüzde yaşamamışsanız ve uykusuzluğa karşı toleransınız çok düşükse, bu konu kâbusa dönüşebiliyor. Tabi en önemli sorun evde “Biz neden uyuyoruz anne? Uyumak çok gereksiz.” diyen bir uykusuzunuz varsa ortaya çıkıyor. Evet, kızım belki uykuyu sevmiyor ama uyku rutinimiz olduğu bir gerçek. Hep aynı saatlerde pijama giyme, dişleri fırçalama, kitap okuma, biraz öpüş koklaş, biraz okul gününü konuşma ve inşallah uyku sırasını izliyoruz. Bu önereceğim kitapların hepsinin ortak konusu uyku; uyuyamayanlar, uykusunu arayanlar ve uyku rutinleri olanlar hep bu yazıda buluştu. Keyifli okumalar.

1. Uykuya Dalamayan Minik Yediuyurun Hikayesi (3+ Yaş)

Sabine Bohlmann’ın yazdığı Kerstin Schoene’nin resimlediği uykuya dalamayan minik yediuyurun hikâyesi Yapı kredi yayınlarından. “Hiç uykum yok!!!” bana nasıl tanıdık bir cümle, bütün yediuyurlar hatta kış uykusuna yatan tüm hayvanlar uzun bir uykuya hazırlanmaktadırlar. Âmâ bizim minik yediuyurun hiç uykusu yoktur. Annesinin “uyuyamayan bir yediuyur gerçek bir yediuyur değildir” sözüne rağmen. Minik yediuyurun uyumasına yardım etmeye çalışan tüm hayvanlarda birer birer uykuya dalınca, minik yediuyur yapayalnız kalır. Acaba bu yediuyur uyuyabilecek midir? Biz yemek ile ilgili ne kadar kitap okursak okuyalım çocuğumuzun iştahsızlığı devam edebiliyorsa, uyku ile ilgili de yüzlerce kitap okusak da çocuğumuz uykuyu sevmeyebiliyor. Açıkçası ben bu kitapları eğlenmemiz, öğrenmemiz için okuyorum ona, illa her kitabın bir sosyal mesaj vermesini ya da sihirli değnek uzatmasını beklemiyorum. Ben çocuğumu olduğu gibi tüm yönleri ile sevip kabulleniyorum, kıyaslamamaya, arkadan ittirmemeye çalışıyorum. Çünkü bu dönemlerin hepsinin geçici olduğuna inanıyorum. Eğer sizinde bizim gibi bir uykuya dalamayanınız varsa tavsiye ederim. Bu arada söylemeden geçemeyeceğim, yediuyur ve mirket hayvanlarının varlığını, ben de kızımla birlikte bu seride tanıtacağım kitaplardan öğrendim.


2. İyi Geceler Farecikler (2+ Yaş)

Yazarı Frances Watts, çizeri ise Judy Watson olan kitap 1001 çiçek yayınlarından. Küçük yaşlardaki çocukların ilgisini çekebilecek güzellikte bir uyku rutini hikâyesi. Ormanın derinliklerinde, bir ağacın dibinde, ışık yanıyor kulübede, dört minik fare görünüyor içeride. Uyku vakitleri çoktan gelmiş bu dört küçük fare hoplaya zıplaya, koşuşturarak uykuya hazırlanıyorlar. Evimizden bir manzara gibi önce banyolar yapılıyor, pijamalar giyiliyor ve dişler fırçalanıp masal dinleniyor. Işıkları söndürüp yavaşça dışarı çıkalım, ormanın derinliklerinde, bir ağacın dibinde dört minik fare uyusunlar bakalım. Çizimleri özellikle fareciklerin sevimliliği ve hikâyenin sıcaklığı sevdiriyor kendini, bizimde favorilerimizden.


3. Uyku Ağacı (3+ Yaş)

Seza Kutlar Aksoy’un yazdığı ve Serap Deliorman’ın resimlediği Uyku Ağacı, Uçan Balık yayınlarından. Çok uzun olmaması, konusu ve resimleri ile bu hikâyemiz de küçük yaşa hitap edebilir nitelikte. Bu hikâye de o kadar bizden ki. Tam uykuya hazırlanırken “Anne çişim, anne babamı öpmedim” ve hatta o kadar ki Simla’nın iştahsız olmasına rağmen “Acıktım” bile demesi gibi, hikâyedeki Nil de bir türlü uykuya dalmak istemiyordu. Anlatırken annesi bilgiç kedi masalını, birlikte uçtular renkli düş ülkesine. Doğa nasıl uykuya dalıyorsa, uyumayanlarda var, masalcı ay ve paten kayan yıldızlar gibi. Gerçeklik algısı düş öğeleri ile beslenerek yaratılmış bir uyku hikâyesi.


4. Uykusunu Arayan Çocuk (3+ Yaş)

İrem Uşar’ın yazdığı Merve Atılgan’ın resimlediği Uykusunu Arayan Çocuk, Günışığı Kitaplığından. Çocuk yatağında dönüp duruyor, kaçan uykusunu arıyor. Kimlere sormuyor ki ,at, ayı, yarasa, flamingo, mirketler vb., sokak sokak gezen çocuk uykusunu acaba nerede bulmuş? Bu öyküde de görüyoruz ki uyku arayarak bulunmuyor, direnmezsek kendi kendine zaten gelebiliyormuş.


5. Uyuyor musun? (3+ Yaş)

Yazarının Şermin Çarkacı (oyuncu anne) ve resimleyeninin Oya Diker olduğu “Uyuyor musun?” Elma Çocuk yayınlarından. Aslında “Tilki Masalları” adıyla geçen üç kitaplık seri içerisinde yer alıyor. Üç küçük yavru tilki, anne ve babalarının gözlerini kapalı görünce uyuduklarını sanırlar, fakat kolları ve bacakları hareket etmektedir. Anne ve babaları uyumadıklarını hayal kurduklarını söylerler ve bunun nasıl yapıldığını yavru tilkilere de öğretirler. Hayal kurmayı çok seven tilkicikler acaba nasıl hayaller kuracaklar? Kızımla uyku savaşlarımız sırasında “Anne ben sizin gibi hemen uykuya dalamıyorum” dediğinde, “Aslında ben de hemen uykuya dalamıyorum, gözlerini kapatıp güzel şeyler düşünürsen kendiliğinden uykuya dalmış olursun. Kıpırdayarak ve sürekli kalkıp yatarak uykuya dalamazsın.” derim. Şimdi en azından çişim geldi, babamı öpeceğim, süt istiyorum gibi talepler bitti. Çok yol kat ettik biz bu uyku konusunda. Ben bir çocuk kitabını elime aldığımda ona bir sanat eseri gibi bakar ve her bir köşesini incelerim. Yazar ve çizerin özgeçmişlerine kadar okurum. Bu kitapta diğer kitaplarda rastlamadığım bir küçük not gördüm. Notta şöyle yazıyor: “Bu kitabı okudunuz ve beğenmediyseniz, alış belgenizle birlikte iade edebilir ve ödediğiniz ücreti yayınevimizden geri alabilirsiniz.” Bence bir editör tarafından değerlendirilmiş bir yayınevi tarafından basılmış ve okuyucuya ulaşmış her eser güzeldir, tartışmasız değildir tabi ki eleştiriye açıktır. Ben çok beğendim, sizlerinde beğeneceğinize eminim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.